BEYAZ BASTON ATÖLYESİ ve EĞİTİM SAHASI
1 BASTON DA SEN BAĞIŞLA !!
PROJENİN ADI: Gözder Beyaz Baston Atölyesi
Projenin Sahibi:
Gözder; 1970 yılında kurulmuş, yurt genelinde görme engellilerin , sosyal, ekonomik, kültürel, eğitsel, istihdam konuları ile karşılaştıkları her türlü sorunlarını çözümlemek amacı ile faaliyetlerini yürüten kamu yararına çalışan Sivil Toplum Kuruluşudur.
Faaliyetlerimiz ; Görme engelli üyelerimizin eğitimi, öğrenim bursları, görme engellilerin işe yerleştirilmeleri ve mesleki gelişimlerinin sağlanması, görme engelliler için kitap seslendirme studyolarımızda kitap seslendirilmesi, engelli hakları mücadelesi, erişilebilirlik ile ilgili yürüttüğümüz çalışmalar gibi konuları oluşturmaktadır.
Projenin Konusu: Sizlerin de bildiği üzere beyaz baston, görme engellilerin gözü, özgürlüğü ve bağımsızlığıdır. Sosyal hayatta var olması, okuluna, işine, hastaneye vb gidebilmesi beyaz baston ile gerçekleşmektedir. Bu kadar önemli işleve sahip olan beyaz bastona maalesef görme engelli kişilerin erişimi ve temini ekonomik olarak da kendilerini zorlamaktadır.
Gözder olarak misyonumuz; görme engellilere hizmet etmek ve hayatlarını kolaylaştırmaktır. Bu sebeple görme engelliler için hayati önem taşıyan beyaz bastonu üretmek ve bu bireylere temin etmek için bünyemizde var olan Ataköy Eğitim binamızda bir atölye oluşturmak arzusundayız. Bu üretim sürecinde özellikle görme engellileri istihdam ederek, sağlıklı, kaliteli, sağlam beyaz bastonların ücretsiz dağıtımının sağlanmasına çalışacağız.
Projenin amacı:
Pandemi sürecinde kısıtlamalarla beraber, görme engellilere yapılan karşıdan karşıya geçerken yardımlar, araçlara binerlerken destek olmak gibi fiziksel temas gerektiren durumların artık olmaması beyaz bastonun önemini daha fazla arttırması.
Görme engelliler için hayati olan Beyaz Bastonu, kurumumuz bünyesinde bulunan eğitim binamızda oluşturacağımız atölyede , üretimine geçilmesi.
Bu üretim sürecinde görme engellileri istihdam ederek onlara gelir sağlanması.
Görme engelli bireylere beyaz baston kullanma eğitimlerinin sürekli olarak verilmesi.
Beyaz bastonun görme engellilere dağıtılması.
Yan amaçlar:
Görme engelli kişilerin bağımsızlığını kazanmalarını sağlamak
Düşme, çarpma, yaralanma, sakatlanma gibi kazaların önüne geçilmesini sağlamak.
Bağımsız olarak hareket edebilme becerisini geliştirmek, sosyal etkinliklere daha fazla katılımlarını sağlamak
Görme engelli kişilerin özgüveninin arttırılmasına katkı sunmak.
Proje faaliyetleri:
Mevcut olan eğitim binamızın uygun olan bir bölümünü gerekli düzenlemeler yapılarak montaj atölyesi olarak kullanılacaktır.
5 görme engelli kişi burada montaj yaparak istihdam edilecektir.
Atölye de üretilecek beyaz bastonlar ile görme engelli kişilere sürekli eğitim verilecektir.
Çeşitli kişi ve kurumlarla görüşülerek sponsor bulunarak , ihtiyacı olan görme engelli kişilere ürettiğimiz beyaz bastonlar, ücretsiz olarak dağıtılacaktır.
Beyaz Baston Eğitim Alanı
Görme engellilerin gözü olan beyaz bastonun daha güvenli kullanmaları için derneğimizde verilen eğitimlerin pratikte uygulanmasını sağlamak, gerçek hayatta başına gelebilecekleri eğitim alanında birebir yaşamak amacı ile Ataköy de bulunan eğitim binamızın bahçesinde, Görme Engelliler beyaz baston eğitim alanı oluşturmak istiyoruz.
Burada erişilebilir bir şehirde olması gereken günlük hayat içerisinde yollar, kaldırımlar, tarfik ışıkları, yaya geçitleri, köprüler, demiryolu hatları v.b kullandığımız alanları ve duyduğumuz çevre seslerini sağlayarak görme engellilerin daha güvenli şehirde dolaşmasını sağlamak
Bu projede gerçekleştireceğimiz alanda görme engellilerin eğitimi yanında , gören kişilerin ziyaretine açılarak engelli – engelsiz kaynaşmaları ve görenlerin farkındalığını sağlamak.
Mail: gozder@gozder.org.tr
Tel: 0212 543 54 22